leadership-and-management1

Raporturile leadership – management

Posted on Posted in Economie

Marius Călin BENEA

Referitor la interfata dintre leadership si management si implicit dintre leader si manager, opiniile specialistilor sunt impartite. Astfel, Jim Harris, coautor al volumului “The Best Companies to Work in Canada” considera ca exista o clara delimitare intre management si leadership. In timp ce leadership-ul se ocupa cu stabilirea viziunii, a directiilor de actiune si a principalelor abordari umane, managementul are ca obiect de activitate operationalizarea acestora in mod eficient.

Kotter (1995) a fost cel care a afirmat ca leaderii pot sau nu pot sa fie manageri, in interiorul organizatiei, managerul este o persoana recunoscuta formal in ierarhia organizatiei. Aceasta persoana planifica, organizeaza, controleaza si ia decizii eficiente cu privire la activitatea organizatiei. Este corect daca afirmam ca un bun manager este totdeauna un bun leader, dar un bun leader nu este necesar sa fie totdeauna un bun manager.

Leaderul este un factor uman, ce asigura coerenta unui grup si care il motiveaza. Exercitarea si promovarea infuentei asupra altor persoane reprezinta misterul leadership-ului.

Alti autori considera ca, in special din ratiuni pragmatice nu se recomanda diferentierea managementului de leadership.

Dupa opinia mea nu se poate accepta ideea suprapunerii integrale a managementului cu leadership-ul. Asa cum a rezultat si din definitiile prezentate la inceputul acestui paragraf, leadership-ul are in vedere indeosebi, dimensiunea umana a managementului, in special functia de implicare sau antrenare a unui grup de persoane de catre leader. Asa cum sustin qasitotalitatea specialistilor, managementul incuba o sfera mai larga de aspecte decurgand din exercitarea celor cinci functii ale conducerii, leadership-ul constituind, in fapt, o componenta a sa, conturata indeosebi in implicarea de catre manager unui grup de persoane in realizarea unor sarcini.

Elliot Jacques si Stephen Clement considera chiar ca nu se poate discuta de leader in sine, ci de leader managerial, leader politic etc. Referindu-se la leaderul managerial subliniaza ca in fapt leadership-ul are in vedere operationalizarea rolurilor ce revin managerului in calitatea sa de titular al postului de conducere exercitat.

Mai concret, asa cum subliniau cei doi specialisti americani mentionati, “esenta ierarhiei manageriale se afla in rolurile managerului care intodeauna contin ca una dintre componentele sale majore leadership-ului. Un bun management include un component leadership ca o parte integrala a sa, fara de care managementul ca atare nici nu exista”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *