DSC_0004

Profesia didactică este cea mai frumoasă meserie din lume: iată de ce

Posted on Posted in Educatie

Marius Călin BENEA

Profesia didactică este fără îndoială cea mai frumoasă meserie din lume. Departe de a fi o afirmaţie gratuită, această aserţiune se bazează pe un anumit număr de constatări. Pe lângă faptul că este nobilă şi prestigioasă, profesia didactică conferă celui care o exercită stabilitate şi un anumit echilibru. În mod evident, fundamentul societăţii este transmiterea; transmiterea cunoştinţelor, transmiterea culturii de la o generaţie la alta. Rolul decisiv şi de neînlocuit al cadrului didactic în această transmitere nu mai trebuie demonstrat.

Omul este materia primă

A fi cadru didactic este un privilegiu, aceasta cu atât mai mult cu cât materia primă este omul. Bună sau rea, influenţa unui cadru didactic poate fi întipărită pentru tot restul vieţii. Fie că sunt ingineri, medici, politicieni, jurnalişti, tehnicieni, economişti, etc., toţi datorează ceva cadrului didactic. Cine nu a păstrat amintirea unui cadru didactic determinant pentru viitorul său? Trecând la efectul nefast al unui sadic care poate priva elevul de încrederea în sine, pentru totdeauna. Să păstrăm mai degrabă amintirea imaginii luminoase a celor care au ştiut să ne trezească curiozitatea, setea de descoperire, capacitatea de reflecţie.

Cadrul didactic construieşte destinele

Cadrul didactic construieşte destinele, este creatorul tuturor celorlalte profesii, el este în mod incontestabil autorul compozitor al originii tuturor competenţelor. Este pur şi simplu o profesie mai presus de luptă, investită de o putere, de o misiune. Aceea de a contribui la formarea societăţii, a perenizării culturii. În realitate, a preda este a învăţa să înveţi, a ajuta să devii. Este a ghida oamenii spre speranţă, a scăpa societatea de rătăcire, de ignoranţă…a preda, este a dezrădăcina barbaria, a eradica violenţa, şi este în acelaşi timp a forma, a informa şi a transforma.

Mai mult decât o alegere de carieră, a deveni cadru didactic este şi o alegere de viaţă

Profesia didactică este una dintre cele mai exigente meserii existente; unde expertiza este un atu indispensabil fără a fi suficient. Într-adevăr, simpla cunoaştere nu este şi suficientă deoarece, în plus de cunoştinţe, cadrul didactic transmite ştiinţa de a face şi ştiinţa de a fi. Am găsit toti, într-un moment al vieţii noastre, un cadru didactic model, o persoană cu căreia vroiam să semănăm. Ştiinta de a-i face pe alţii să facă este un aspect important al profesiei didactice, predatul este înainte de toate transmiterea şi pentru a transmite trebuie avute compeţente pedagogice necesare. O societate ambiţioasă ar trebui să se angajeze să solicite cei mai buni oameni la îndemana sectorului de educaţie; modele pe de o parte în plan uman, etic şi al formării.

În rezumat, educaţia consistă într-o socializare metodică a tinerei generaţii, ea având ca scop unic sau principal individul şi interesele sale. Este mijlocul prin care societatea îşi reînnoieşte în mod perpetuum propria existenţă. Ce ar fi societatea fără educaţie? Ce ar fi educaţia fără cadre didactice? Profesia didactică înseamnă în cele din urmă a-i face pe oameni mai umani. Există vreo meserie mai frumoasă?

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Profesia didactică este cea mai frumoasă meserie din lume: iată de ce

  1. Bună seara! Consistență, concizie și adevăr. Aceste trei cuvinte, definesc, pe scurt, conținutul articolului de mai sus. Am fost binecuvântat în periplul meu prin toate unitățile de învățământ pe care le-am absolvit, să am ca mentori, mai mulți dascăli minunați, adevărate modele de viață. Unul dintre aceștia, este autorul acestui articol. Felicitări, Domnule Profesor! Cu deosebită stimă, Valentin Chioreanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *