LeadershipImagePowerMoney1

Leadership-ul si puterea

Posted on Posted in Economie

Marius Călin BENEA

Leadership-ul este o categorie de comportament care face o persoana sa influenteze alte persoane. Aceasta persoana putem afirma ca este cu adevarat un leader atunci cand ii determina pe altii sa faca ceva pentru ca asa vor ei, nu pentru ca se tem de ceva sau de cineva. Caracterul voluntar al raspunsului este foarte important in procesul de managerizare. Aceasta ne conduce la concluzia ca persoanele aflate in posturi manageriale ar trebui sa posede aceste calitati. Aceasta inseamna adevarata putere.

Puterea functioneaza in grade diferite. Cei care inteleg “calitatea” puterii castiga un insemnat avantaj strategic. Este clar ca violenta poate obtine rezultate infricosatoare, caci se poate impune vointa prin forta. Chiar atunci cand rezultatele, violenta genereaza rezistenta. Cei care sunt obligati sa faca ceva impotriva vointei lor abia asteapta sa riposteze. Principala slabiciune a impunerii cu forta consta in absoluta ei inflexiune. Nu poate fi folosita decat pentru a obliga si a pedepsi. Concluzionand, este o putere de calitate inferioara.

Bogatia, sustine Toffer, este un instrument mult mai bun al puterii. Un portofel gras este mult mai versatil. In loc de a ameninta doar cu aplicarea unei pedepse, el poate oferi si recompense gradate fin – avansuri sau lichidari, in bani pot fi folositi fie in sensul motivarii pozitive, atunci cand sunt acordati, fie negative, cand nu sunt acordati. Este, deci, mult mai flexibila decat forta. Bogatia devine, deci, o putere de calitate medie.

Oricum, puterea de calitate cea mai inalta provine din aplicarea cunoasterii.Puterea de inalta calitate nu este o simpla constrangere. Nu prezinta doar capacitatea de a-ti atinge scopurile, de a-i determina pe altii sa faca ceea ce vrei tu, desi s-ar putea ca ei sa prefere contrariul. Inalta calitate implica mult mai mult. Implica eficienta, folosirea celor mai reduse de putere pentru atingerea scopului propus. Cunoasterea poate fi adesea folosita spre a face ca partile celeilalte sa-i placa agenda sa de actiune. Ba chiar poate convinge partenerul ca el insusi se afla la originea ei.

Prin urmare, dintre cele trei surse fundamentale de control, cunoasterea, cea mai versatila, este cea mai complexa. Poate fi folosita pentru a pedepsi, rasplati, convinge si chiar transforma. Poate preface inamicul in aliat. In primul rand, cu ajutorul cunoasterii potrivite se pot ocoli din start situatiile neplacute, pentru a evita folosirea fortei si avutiei.

Cunoasterea mai serveste si ca multiplicator al averii si al fortei. Poate fi folosita pentru a argumenta forta sau obligatia disponibila, sau pentru a reduce cantitatea necesara indeplinirii oricarui scop dat. In ambele situatii creste eficienta.

Desigur, puterea maxima le sta la indemana celor aflati in pozitia de a folosi toate cele trei instrumente in conjuncturile inteligentei unul cu altul, alternand amenintarea pedepsei cu promisiunea recompensei. Deopotriva cu presiunea si inteligenta.Judecatorii puterii cu adevarat abili stiu, intuitiv sau din experienta, cum sa foloseasca si sa coreleze resursele puterii.

Un bun manager trebuie sa aiba in vedere aceste elemente pentru a putea influenta comportamentul celor din jur. Un leader eficace foloseste, constient sau nu, toate cele trei niveluri ale puterii, insa in special pe ultimul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *