efficient-leader-001

Leader-ul eficace

Posted on Posted in Economie

Marius Călin BENEA

In mod frecvent in practica manageriala se utilizeaza notiunea de leader eficace sau bun ce presupune orientarea subordonatilor intr-o directie ce corespunde interesului pe termen lung. Acceptiunea inseamna sa nu se risipeasca fortele si resursele de care dispune firma, sau nu se exploateaza partea negativa a naturii umane. Din aceasta cauza, nu orice leader este eficace.

Astfel, un leader eficace este influentat de cateva variabile :

  • personalitatea liderilor ( experienta trecuta si viziunea lor);
  • viziunile si comportamentele superiorilor, liderii cautand sa se modeleze dupa superiorii lor, deoarece acestia impart recompensele si puterea;
  • sarcinile solicitate si pe care leader-ul urmeaza sa le indeplineasca;
  • perspectivele si comportamentele omologilor, in primul rand in cadrul organizatiilor industriale, dar nu numai;
  • caracteristicile, perspectivele si comportamentul subordonatilor;
  • cultura organizatiei.

Eficacitatea liderului depinde de abilitatea acestuia de a-si insusi nivelele puterii, dar si de modul in care liderii utilizeaza puterea in procesul influentarii compurtamentului organizatiei. Puterea provine din dorinta oamenilor de a urmari directia aratata si capacitatea acestuia de a le satisface.

Daca managerul are rolul de a asigura ordinea si stabilitatea, de a aplica anumite constrangeri de ordin temporal si financiar, liderul apare ca un producator de schimbare, de adaptare la mediul sau de preintampinare a mutatiilor din mediu.

Problemele manageriale se solutioneaza prin control si evaluarea performantelor obtinute, pe cand ale leader-ului se solutioneaza prin motivare, incurajare, libertatea de actiune. Intre manager si leader pot aparea conflicte. Un leader puternic poate deranja un sistem ordonat de planificare care poate duce la subminarea ierarhiei managerului. Desigur, exista si situatia inversa.

Aceasta nu trebuie sa conduca la idea ca cele doua procese sau roluri sunt incompatibile. De retinut este ca managerul nu creeaza niciodata o schimbare semnificativa, cum nici un leader nu mentine o operatie intr-un spatiu sau timp clar delimitat. Pe de alta parte leadership-ul nu poate exista in afara unui proces de management, insa in asociere cu leader-ul informal managerul poate asigura o schimbare ordonata mentinerii sub control a situatiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *