Hans-Selye

Despre stres

Posted on Posted in Economie, Social

Marius Călin BENEA

 

” Stresul este răspunsul nespecific al organismului la orice cerere de schimbare “

Hans Seyle

Stresul a apărut o dată cu viaţa, este un atribut al viului. Fără stres nu există viaţă şi nici evoluţie. În exces devine dăunător. Acesta este stresul şi bun şi rău, întotdeauna prezent şi necesar.

 

Viaţa omului modern se derulează în ritmuri alerte şi într-un cadru cu totul nou faţă de generaţiile anterioare. Viaţa în oraşele moderne, supraaglomerate şi poluate, solicitările fizice şi mai cu seamă psihice, viaţa într-o continuă competiţie fac ca omul zilelor noastre să se îndepărteze tot mai mult de “viaţa patriarhală“ existentă doar cu câteva generaţii mai înainte. Viaţa omului modern este într-o permanentă stare de stres. Principala sursă a stresului este schimbarea. Lumea de astăzi este caracterizată prin schimbări radicale şi rapide în toate domeniile: tehnologie, filozofie, etică, politică, iar puterea de adaptare a oamenilor la noile condiţii de viaţă este mai lentă decât ritmul schimbărilor. Rezultatul acestei nesincronizări este stresul.

 

Stresul a fost denumit “boala secolului douăzeci” şi se crede că el a provocat mai multă durere decât orice altceva cunoscut de medicina modernă. Şi indiferent dacă ne dăm seama sau nu de acest lucru, pentru cea mai mare parte dintre noi a devenit un obicei de care, pare-se, nu mai putem scăpa.

 

De ani de zile, doctorii ne atrag atenţia asupra faptului că stresul dăunează sănătăţii noastre; expunerea regulată la stres poate duce la apariţia unor probleme de maximă importanţă, cum ar fi cancerul, hipertensiunea şi boli ale arterelor coronare. Ultimele cercetări demonstrează că el ar putea reprezenta un factor major în trecerea de la infecţia cu HIV la SIDA în stare activă.

 

Plecându-se de la studiile reacţiilor hormonale în sindromul de stres, s-a ajuns la implicarea necondiţionată a sistemului nervos (somatic şi vegetativ), iar în prezent studiile sunt axate pe reacţia de comportament şi reacţiile psihologice.

 

Rezultatul este că am ajuns să acceptăm stresul ca atare. Am învăţat să trăim şi să murim cu el. Schimbarea acestui comportament înrădăcinat în noi este un proces de durată, dar ea poate fi făcută.

 

Sursa: Marius Călin Benea, Managementul  stresului profesional, Ed. Emia, 2000, p.7-8

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *