Europe-map-without-UK-012

Brexit este o șansă pentru Europa, dar va profita de ea?

Posted on Posted in Economie, Social

Marius Călin BENEA

Victoria susținătorilor Brexit a dezorientat Europa, dar ea va pune capăt ambiguităților engleze și obligă europenii să se reinventeze

Rezultatul referendumului privind Brexit poate fi o oportunitate pentru Europa. O șansă pentru ea, ce dă în cele din urmă imaginea unei uniuni politice și sociale ale căror membri vin împreună cu reguli comune, provocări ale secolului al XX-lea. Este, de asemenea, o victorie pentru clarificare, ceea ce nu este un lucru rău pentru democrație.

De mult timp, Marea Britanie a avut un picior – sau unul și jumătate – în afara Uniunii, precum și concesiile obținute de Cameron pentru „a menține țara sa în UE”, erau absolut exorbitante. Acest episod rușinos, această negare a europenilor nu știu câta oară, a dat impresia că Europa nu mai era decât un club conservator vechi, fără idei sau coloană vertebrală.

Amploarea victoriei “Leave” este, de asemenea, o binecuvântare. Este mult mai bine decât o victorie scurtă al “Remain”, care nu ar risipi ambiguitatea. Mai degrabă putem scrie: “. Foc din Marea Britanie”. Pentru că este, probabil, prima lecţie  care trebuie trasă din acest referendum ridicol. Pentru a-şi găsi “independenţa”, Regatul Unit s-a sinucis.

Pentru că, în afară de Londra, Anglia (și Țara Galilor), au votat pentru Brexit. Nu există nici o îndoială că în următorii doi ani, perioada minimă pentru negocierea eliberării efective a englezilor, Scoţia va vota din nou pe viitorul său și va alege de data aceasta să se separe de coroană să rămână în UE și intră chiar în zona euro.

În Irlanda de Nord, Brexit riscă de a pune în pericol pacea fragilă între comunități. Votând “Remain”, acest mic colţ al regatului amplasat pe insula Irlanda a dat victoria republicanilor. Cei care speră unificarea cu Irlanda au câștigat într-adevăr, referendumul într-un referendum împotriva unioniștilor care au susținut foarte mult “Leave”. Ieşirea din UE va trezi, probabil, forțe centrifuge, probabil sinonime noilor violențe.

Pe plan internaţional, poziţia Angliei va fi cu siguranţă slăbită, inclusiv relaţia sa specială cu Statele Unite, mai ales în cazul în care democraţii vor păstra la Casa Albă în noiembrie. Pentru Washington, alianţa privilegiată cu Regatul Unit a fost în primul rând, avantajul de a le oferi un fel de cap de pod în Europa. O Anglie mică, pliată pe sine, este mult mai puţin interesantă pentru americani.

Oportunitatea unei şanse de a reinventa Europa

Englezii sunt o naţiune de mare geniu. Ei sunt cei care pot dovedi că sunt mai bine în afara Europei. Au supravieţuit mult mai rău în istoria lor lungă și ar fi riscant pentru a prezice declinul lor. Pentru Europa, acest vot de clarificare, poate fi o oportunitate.

Nu trebuie să fim panicaţi de comportamentul piețelor care vor fi cădea, deoarece acestea nu au anticipat acest rezultat. Ele vor recupera. Cei mai „inteligenţi” aşteptau cel mai bun moment pentru a cumpăra. Piețele au prin definiție un comportament care favorizează obținerea unui câștig imediat în detrimentul câștigurilor viitoare și Europa are nevoie de mai mult ca oricând, de un proiect pe termen lung.

Pentru că, dincolo de Marea Britanie, Europa nu inspiră nici încredere, nici dorință. Europa nu mai asigură liniștea. Este Europa birocratică, Europa creșterii slabe și a șomajul, a inegalităţii fiscale, a standardelor aberante care a fost sancţionată și în cazul în care s-ar da posibilitatea, alţi oameni ar vota la fel ca englezii cedând sirenelor populiste și naționaliste, care sunt din ce în ce tari.

În mai puţin de 20 de ani, popoarele Europei au apelat la euro-entuziasm, la euro-scepticism deoarece, guvernele lor au preferat extinderea cu orice preţ în vederea consolidării proiectului european. Toate acestea au continuat să împingă alegerea către o mai mare integrare și a federalismului care reprezintă singurul viitorul al Europei, dacă ea vrea să fie altceva decât o piață comună mare.

A merge în această direcţie va fi mai uşor fără englezi. Aceasta este ceea m-a condus să îmi doresc victoria Brexit. Sunt sigur că europenii știu ce să facă din această șansă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *