1111

31 iulie – Ziua Internaţională a Rangerilor

Posted on Posted in Social

După articolul precedent, promotorii platformei online Arena Educației mi-au propus să continui să postez articole despre cum am ajuns eu să practic meseria de ranger și să împărtășesc evoluția mea în timp ca ranger. Articolul are un titlu sugestiv și sper să mă ridic la nivelul cerut de titlul articolului, dorindu-mi să demonstrez asta prin acțiunile mele din trecut, din prezent și mai ales din viitor.

Cred că acest demers poate să mai aștepte o vreme, pentru că astăzi nu vreau să vorbesc despre mine, ci vreau să vă aduc în atenție modelul de oameni al grupului din care fac parte: park rangerii, un model de oameni care m-a inspirat și mi-a modelat spiritul de ranger în timp, învățând câte ceva de la fiecare ranger pe care l-am întâlnit din 2003 până în prezent.

Oriunde în lume, un park ranger este asimilat cu ideea de Parc Național sau alte categorii de arii protejate, prin urmare cel mai important este aspectul situării lui în același “tablou” cu natura.

În ultimii 10 ani am avut nesperata și în același timp fericita ocazie de a-i întâlni pe acești oameni care și-au pus viața în slujba naturii în diferite locații, evenimente și ipostaze, dar în mod deosebit acolo unde ei muncesc: în natură.

Întotdeauna rangerii s-au identificat cu locurile în care muncesc, devin parte din ele și din istoria lor, lăsând o amprentă care nu se mai șterge din “memoria” naturii.

Oameni modești, simpli, dedicaţi, care deşi solidari prin specificul meseriei cu natura, devin implicit aproape și de oameni, împărtăşind și dăruind către aceștia toată experienţa dobândită despre protejarea mediului, învăţată de la cel mai bun “dascăl” – natura.

Una din îndatoririle rangerilor este de a proteja și omul care se află în nevoie, într-o zonă unde îşi desfăşoară activitatea un ranger, acordând ajutorul firesc celui aflat în nevoie, indiferent de motivul pentru care a ajuns în această stare.

De ce acest exerciţiu de recunoştință pentru acești oameni? Răspunsul este simplu: 31 iulie este Ziua Internaţională a Rangerului.

Spre deosebire de alte sărbători și moduri de manifestare, noi în această zi sărbătorim prin activități specifice în zona unde ne prinde munca, arătând lumii și învăţând generațiile următoare, despre importanța naturii și a zonelor pe care le protejăm.

Încercăm să arătăm celor tineri că natura este cea care contează în prezent, întrucât fără un mediu înconjurător sănătos, suntem pierduţi cu adevărat pentru viitor și în același timp încercăm să îi educăm pe părinți să se gândească la viitorul copiilor lor conștientizând importanţa comuniunii cu natura.

 

33333


În această zi,  dedicăm în mod special un moment de recunoaștere și de rugăciune pentru toți rangerii care au plătit cu viața pentru crezul lor, ne gândim la ei, onorăm și recunoaștem sacrificiul făcut pentru ca faptele lor să aibă rezonanţa cuvenită în societate.

Din 2003 până în prezent și-au pierdut viața mai bine de 1000 de rangeri în timpul serviciului, doar în ultimul an au fost 107 rangeri căzuți la datorie. Amintim sacrificiul lor și dorim în același timp să tragem din nou un semnal de alarmă despre ceea ce se întâmplă cu natura și să povestim despre oamenii care practică cu demnitate meseria de ranger.

 

2222

 

Prin fundaţia The Thin Green Line și IRF (Federaţia Internaţională a Rangerilor) încercăm să ajutăm familiile rangerilor care și-au pierdut viața la datorie, să procurăm echipamente de care rangerii au nevoie acolo unde aceste echipamente nu există, toate aceste ajutoare fiind obținute prin donații din partea rangerilor care au astfel de posibilități, prin sponsorizări sau alte activități organizate prin care se colectează fonduri.

Fiind o perioadă de vacanță mulți dintre voi vizitați probabil arii protejate, parcuri naționale, parcuri naturale care sunt îngrijite și promovate de oamenii despre care vă povestesc și vă îndemn să le respectați munca, iar dacă veți întâlni unul dintre ei în drumurile voastre, zâmbiți-le, transmiteți-le un gând bun și ei vor fi fericiți, este cel mai important răspuns și răsplată pentru ei.

Sunt onorat să fac parte din acest grup de rangeri și să îi reprezint cu mândrie pe acești oameni – model. Cu această ocazie transmit toate gândurile mele bune colegilor mei și sper că viitorul să fie mai bun pentru noi și cauza noastră.

 

Happy Ranger Day!

FLORIN HALASTAUAN – Vicepresedinte IFR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *